Tannhelse

Praktiske tips og råd om daglig tannhelse.
Barnas tannhelse er foreldrenes ansvar.

  22 55 88 55

Praktiske tips og råd om daglig tannhelse

Hva er god munnpleie?

God munnpleie er å fjerne eller redusere belegget som dannes mellom tennene og i overgangen mellom tann og tannkjøtt hver dag. Dersom belegget ikke fjernes kan det utvikles karies (hull) og betennelser i tannkjøttet. Utilstrekkelig renhold over tid kan gi alvorlige betennelser (periodontitt) som kan føre til tannløsning. Med godt renhold kan tannkjøttet bli friskt igjen.

God munnpleie er å ha et sundt kosthold og riktige spisevaner.  Hull i tennene er ofte en infeksjon utløst ved hyppig tilførsel av sukkerholdig mat og drikke.

God munnpleie er å bruke tannbørste, tanntråd,tannstikker og mellombørste.  Tannbørste er selvsagt det viktigste redskap når det gjelder munnpleie,  men mellom tennene bør man daglig bruke tanntråd, tannstikker eller mellombørste.  Barn kan begynne å bruke tanntråd i 5-års alderen.

God munnpleie er å bruke fluor. Fluor er viktig for å redusere den skadelige virkningen av syre og for å styrke emaljen. Fluor tilføres gjennom tannkrem, fluortabletter  eller fluorskyllevann.  Begynnende skade som kan utvikles til hull eller karies kan rettes opp ved tannpuss og hyppig tilførsel av fluor i små mengder. Derfor bør man få fluor via tannkrem eller tablett både morgen og kveld.
Daglig fluorinntak må likevel være innenfor anbefalte mengder. Det anbefales å ikke skylle med vann etter tannpussen.

Barn og munnpleie

Tannstell

Barnas tannhelse er foreldrenes ansvar og her er det viktig å etablere gode vaner så tidlig som mulig. Når den første tannen bryter frem bør man begynne med daglig tannpuss. Gode melketenner legger grunnlaget for god tannhelse resten av livet.

Pussetips

Foreldre bør velge hensiktsmessig tannbørste og lære barn riktig pussemåte. Barn bør alltid få lov til å prøve på egen hånd, øve seg men bli kontrollert av foreldrene.Foreldre bør ha tilsyn med tannpussen til barna er 10-12 år gamle.

Når man pusser tennene på små barn er det best å stå bak barnet og bøye hodet litt bakover. Tannbørsten skal holdes med et lett grep. Det anbefales tannpuss i minimum 3 minutter. Barn over 5 år bør bruke tanntråd daglig.

Kosthold

Hull i tennene skyldes i stor grad kostholdet. Det er først og fremst sukkeret som gir hull. Bakteriebelegget omdanner sukkeret til syre som angriper emaljen på tennene. Vi klarer ikke å unngå sukkeret helt men det bør begrenses og høre sammen med måltidene. Sukkeret som fortæres sammen med et av hovedmåltidene gjør ikke samme skade. Det er viktig med regelmessige og næringsrike måltider.

Om natten er spyttproduksjonen liten og det dannes derfor lettere syreangrep dersom man drikker saft eller juice hvis man er tørst. Vann er den beste tørstedrikk og den beste drikk mellom måltidene.

Fluor

Det er viktig at småbarnsforeldre er oppmerksomme på at det ikke brukes for mye fluortannkrem når barna er små. En god regel er at man ikke bruker mer enn det som svarer til barnets lillefingernegl. Ved 6-års alderen kan man bruke en ertestor mengde. Man kan også kombinere en fluorfri tannpasta med fluortabletter.

Frogner Tannhelse, tannlege i Oslo

  22 55 88 55

Mogens Thorsensgate 10
0264 OSLO
Frogner Tannhelse, Mogens Thorsensgate 10, 0264 OSLO